K-maatalouden koetila on tehnyt Itämeri-sitoumuksen

Julkaistu 02.06.2016 klo 13.00 | Päivitetty 02.06.2016 klo 13.24

K-ryhmään kuuluva K-maatalouden koetila on tehnyt Itämeri-sitoumuksen Baltic Sea Action Groupin (BSAG) kanssa. Koetilan sitoumus keskittyy maan kasvukunnon ja ravinteiden mittauskäytäntöjen ja -laitteiden kehittämiseen. Työ alkaa tänä kesänä koetilalla Hauholla, jossa testataan ja koekäytetään uusien mittalaitteiden soveltuvuutta maatalouden käyttöön. Sitoumus tukee Keskon vastuullisuustyötä, jonka keskeisiä painopisteitä ovat ilmastonmuutoksen hillintä, luonnonvarojen kestävä käyttö ja kiertotalouden edistäminen.

K-maatalouden koetila on kehittänyt suomalaista maataloutta jo vuodesta 1963. Koetilan tutkimus- ja koetoiminnan tavoitteena on tuottaa tietoa ja löytää tehokkaita ratkaisuja käytännön viljelyyn.

Sitoumus tukee Keskon pitkäjänteistä vastuullisuustyötä

Vastuullisuus on Keskolle strateginen valinta ja jokapäiväistä työtä. Kesko on valittu maailman vastuullisimmaksi kaupan alan yritykseksi vuoden 2016 Global 100 -listalla. Keskon vastuullisuusohjelman keskeisiä painopisteitä ovat ilmastonmuutoksen hillintä, luonnonvarojen kestävä käyttö ja kiertotalouden edistäminen. Osana Keskon vastuullisuustyötä K-maatalouden koetila on sitoutunut edistämään kestävää maataloutta toiminnassaan.

Testit käynnistyvät K-maatalouden koetilalla heti

Tänä kesänä koetilalla testataan Ekonian maahantuomaa mittausteknologiaa maaperän ja maaveden ravinteiden mittaamiseksi. Mittalaitteiden koekäytöstä saatavan kokemusten ja tiedon perusteella K-maatalouden koetila arvioi laitteen soveltuvuutta käytännön peltoviljelyyn.

Uusilla mittausmenetelmillä tavoitellaan käytännön viljelyyn mahdollisuutta mitata ja seurata ravinteiden käyttöä sekä arvioida maan kasvukuntoa nopearytmisesti. Mittausmenetelmät edistävät kestävää maataloutta kun viljelyn panostukset voidaan optimoida satotavoitteiden, sadon käyttötarkoituksen, maan satopotentiaalin ja lajikkeiden vaatimusten mukaan.

Viljelijän tulosta parantavat maan hyvä kasvukunto, tarpeenmukainen lannoitus ja ravinteiden muuttaminen hyviksi sadoiksi, mitkä vähentävät ravinnevalumia Itämereen. Oikein hoidettu maaperä sitoo myös hiiltä ja kamppailee siten ilmastonmuutosta vastaan.

Lisätiedot:

  • Pieta Jarva, Baltic Sea Action Group, tiedottaja, +358 50 338 1096, www.bsag.fi
  • Marjo Serenius, K-maatalouden koetila, tutkimusjohtaja, + 358 50 531 8937

 

Baltic Sea Action Group eli BSAG on vuonna 2008 perustettu puolueeton säätiö, joka tuo yhteen kaikki Itämeren pelastamiseksi tarvittavat toimijat. BSAG tekee ratkaisukeskeistä yhteistyötä valtioiden, eri viranomaisten ja muiden järjestöjen kanssa. BSAG tekee yhteistyötä kaikkien niiden maiden kanssa, joissa Kesko toimii.
Kesko on suomalainen kaupan alan pörssiyhtiö. Keskon toimii päivittäistavarakaupassa, rakentamisen ja talotekniikan kaupassa sekä autokaupassa. Sen toimialat ja ketjut toimivat tiiviissä yhteistyössä kauppiasyrittäjien sekä muiden kumppaneiden kanssa. Keskon liikevaihto oli 8,7 miljardia euroa vuonna 2015 ja henkilökuntaa oli yli 20 000 henkeä. Kesko toimii Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Venäjällä, Valko-Venäjällä ja Puolassa. Keskon osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Yhtiön kotipaikka ja päätoimitilat sijaitsevat Helsingissä. www.kesko.fi