Katsaus koetilan syyskylvöihin

21.04.2017 | Juho Urkko | Viljelyohjelma, Koetila

Juho Urkko

Juho Urkko Tuoteryhmäpäällikkö, Viljelyohjelma juho.urkko@lantmannenagro.fi | @JUrkko

Työssäni Lantmännen Agrossa vastaan Viljelyohjelman kehittämisestä siementen, lannoitteiden ja viljelymenetelmien osalta. Käytännön kokemusta karttuu viljelyksiltä kotitilalta Pirkanmaalta, jossa viljelemme syys- ja kevätviljoja sekä öljykasveja. Mielenkiinnon kohteina viljelyn kehittämisen lisäksi ovat metsä ja metsästys.

Syyskylvöiset viljelykasvit ovat talvehtineet vaihtelevasti eri puolilla Suomea. K-maatalouden koetilalla kuitenkin vielä viikolle 15 tultaessa eri syyskylvöt olivat talvehtineet hyvin. Sen sijaan viikkojen 15 ja 16 yöpakkaset muuttivat jo hieman tilannetta.

Syysviljojen ja syysrapsin kokeet kylvettiin Hahkialassa K-maatalouden koetilalla hyvissä olosuhteissa. Viljat kehittyivät syksyllä otollisesti, mutta syysrapsien itäminen ei lähtenyt kunnolla alkuun liian kuivan kylvöpohjan vuoksi. Tämän johdosta syysrapsit jäivät syksyllä pieneksi isompienkin yksilöiden ehtiessä vain 6-lehtiasteelle. 

Syysviljoista ruis ja syysvehnä ehtivät kasvaa suositusten mukaisesti, eikä perustumisessa näinollen ollut sanottavaa. Syysohraa kylvettiin kaksi koetta, joista toinen ns. myöhäisenä kylvönä. Suureksi yllätykseksi myös myöhäinen kylvö talvehti, ja kokeet väyttävät toistaiseksi olevan hyvässä kunnossa. Lajikkeidenvälisiä eroja on vielä tässä vaiheessa vaikea sanoa, ja tuntuma onkin, että jopa vähälumisesta tai paikoin lumettomasta alkutalvesta huolimatta talvituhoja ei merkittävästi syntynyt. 

Huhtikuun alun lämpimän jakson jälkeen viikkojen 15 ja 16 yöpakkaset ovat kurittaneet kasvustoja. Kuvista huomaa selvästi eismerkiksi syysrapsien heikkenemisen, ja viikon 16 aikana alkoi näyttää todennäköiseltä, ettei syysöljykasveista jää koetta arvioitavaksi. 

Syysviljojen ja nurmien lannoituksen aika on niin aikaisin kuin mahdollista, ei kuitenkaan routaiseen maahan. Näin myös Hauholla on tehty, ja osa kokeista lannoitettiin vielä yöpakkasten aikaan, jolloin maa kantaa koneita aamun tunteina parhaiten, eikä painumia ja turhaa sotkemista pellolla esiinny. 

Katso kuvista tarkemmin, miten eri kasvilajit pärjäsivät! 

Katso lähemmät kuvat tästä!