Viljelisinkö ruista?

21.07.2016 | Juho Urkko | Ruis, Viljelyohjelma

Juho Urkko

Juho Urkko Tuoteryhmäpäällikkö, Viljelyohjelma juho.urkko@lantmannenagro.fi | @JUrkko

Työssäni Lantmännen Agrossa vastaan Viljelyohjelman kehittämisestä siementen, lannoitteiden ja viljelymenetelmien osalta. Käytännön kokemusta karttuu viljelyksiltä kotitilalta Pirkanmaalta, jossa viljelemme syys- ja kevätviljoja sekä öljykasveja. Mielenkiinnon kohteina viljelyn kehittämisen lisäksi ovat metsä ja metsästys.

Kasvukausi on edennyt suotuisasti, ja kuten myös K-maatalouden koetilan kasvuasteseuranta osoittaa, olemme tehoisalla lämpösummaa mitattuna edelleen viikon edellä 20. vuoden keskiarvoa ja pari viikkoa edellä viime vuotta. Nyt näyttääkin sille, että edellytykset syyskylvöjen tekemiselle ovat hyvät. Suunnittelu on hyvä aloittaa viimeistään nyt, jos syystouoille puintien lomassa meinaa.

Hybridiruis on erinomainen vaihtoehto niin kannattavuuden kuin satoisuuden puolesta. Markkinoille on tullut useita uusia lajikkeita viime vuosina. Satopotentiaali on suuri, ja käytännön viljelyksiltä suurilta, kymmenien hehtaarien pinta-aloilta on saatu jopa 7-8 tonnin keskisatoja. Uusien Turbo-Hybrid 2.0 lajikkeiden myötä myös pölyttyminen on varmempaa, ja näin uusien lajikkeiden torajyväriski pienempi kuin aiemmin.  Vahvan juuriston kasvattava ruis on myös maan rakenteelle omiaan yksipuolisen kevätviljanviljelyn lomassa.

Myös taloudellisessa tarkastelussa rukiin kannattavuus on hyvä. Verrattain hyvä hinta huomioiden saadaan hehtaaria kohden satotuottoa 5 tn/ha sato-olettamalla jopa 850€/ha. Tähän kun huomioidaan mukaan viljelyn tuet, ylitetään mm. ohran ja vehnän tuotto-odotukset reippaasti. 

Tällä hetkellä on myös mahdollista kiinnittää ensi vuoden sadon hinta, ja näin varmistaa saatava myyntihinta. Vaikka nyt tarjolla oleva 170 €/tn tasossa oleva hinta näyttää kehnolta verrattuna parin vuoden takaiseen hintaan. Asiaa tulee kuitenkin katsoa laajemmalla perspektiivillä. Eteläisessä naapurissa, siis Virossa, maksetaan rukiista tällä hetken vain 110€/tn, joten voidaan perustellusti sanoa suomalaisen viljanostajan lunastaneen lupauksensa ja maksavan kotimaisesta rukiista sille kuuluvaa lisähintaa. On sanomattakin selvää, että meille tällä hetkellä tarjolla olevilla hinnoilla ei rukiin vieminen muille markkinoille ole kannattavaa.

Nyt onkin vielä hyvä aika käydä siemenkaupoilla sillä siemenen kysyntä on ollut suurempaa kuin koskaan aiemmin. Hybridilajikkeiden siemenet tuotetaan yhteistyökumppaneillamme Euroopassa, ja tämän vuoksi myös saatavuus on rajattu ja syksyn myyntiin varattu siemen on varattu jo varhain alkukesästä. Sama koskee hybridirapseja ja osin myös syysohra Matrosta.

Kannattaako ruista siis laittaa kylvöön 2016? Vastaus tähän on selkeä ”Kyllä” ja näin suunnittelen itsekin tekeväni – mikäli syysrapsin kylvöön ei päästä ajoissa.

PS. Kannattaa muuten katsoa myös virallisten lajikekokeiden tulokset. Suurin lajikkeemme SU Performer on satoisa, talvenkestävä ja lujakortinen. Ei yhtään hullumpi valinta siis – kuten kuvastakin näkee. 

Tutustu myös rukiin viljelyohjelmaan sekä uusiin ruislajikkeisiimme!