Tee hyvä päätös!

20.01.2016 | Päivi Auramo | Laatuviljasopimus, Viljakauppa

Päivi Auramo

Päivi Auramo Myyntipäällikkö, Viljakauppa paivi.auramo@lantmannenagro.fi | @P_Auramo

Olen vuodesta 1989 Keskossa viljakaupan parissa työurani tehnyt kauppatieteilijä. Työnkuvaani kuuluvat mm. viljakaupan sopimustoiminta, tiedottaminen, laatujärjestelmien ja tietojärjestelmien ylläpito sekä viljamiesten koulutus. Käytännön kokemusta minulla on takavuosilta niin lypsykarja- kuin viljatilankin arjesta. Maatalous, ruoka ja ruokakulttuuri ovat lähellä sydäntäni.

Kaikki meistä ovat joskus tehneet suuria hankintoja, esimerkiksi ostaneet uuden auton - myös minä. Kartoitusvaiheessa kerään rutkasti tietoa eri lähteistä, teen vertailuja ja kuuntelen tuttujen käyttökokemuksia. Kun ostokuume ottaa vallan tai muuten vaan päätän, että nyt on aika, teen päätöksen parhaan kykyni mukaan. Ilo uudesta hankinnasta on suuri.

Jonkin aikaa hankinnan jälkeen vältän autoihin liittyvien mainosten, tuotevertailujen ja nettisivujen seurantaa. En halua löytää tammialesta tarjousta toisista renkaista ja alumiinivanteista kaupan päälle saatikka huomata, että uusi paranneltu malli tuotaisiin markkinoille maaliskuussa. Mikään ei nimittäin harmita enempää kuin huomata tehneensä huonot kaupat

Eliminoi päätöksenteon riskiä

Edellä kuvatun huomaan aika-ajoin myös työssäni. Myös viljan myyjä pelkää huonoa päätöstä. Entä jos hinta nousee juuri, kun viljarekan perävalot häviävät näkyvistä tai kun on tehnyt termiinikaupan. Harvempi sen sijaan huomaa, jos paras hinta ehti mennä alta.

Viljelysopimus on kätevä ja helppo tapa varmistaa, ettei vahingossa nuku onnensa ohi viljamarkkinoilla. Moni vierastaa turhaan viljelysopimuksen tekemistä perusteenaan se, ettei halua sitoa käsiään yhteen toimijaan. Tämä on kuitenkin tänä päivänä vanhentunut perustelu K-maatalouden laatuviljasopimuksen osalta. Laatuviljasopimuksella viljelijä antaa meille mahdollisuuden olla mukana tarjoamassa ja kertoo toki myös sen, jos myi viljaeränsä muualle.

Tieto ratkaisee

Tehokas viljamarkkina edellyttää kattavaa tietoa sadon määrästä ja laadusta . Tehtaiden prosessien pitää pyöriä joka päivä, joten raaka-ainetta on hankittava jostain myös hiljaisina jaksoina. Toisaalta viennin pitää vetää, jotta satamavarastot eivät tukkeudu. Välivarastointi ja rahdit maksavat. Mitä paremmin kysyntä ja tarjonta saadaan kohtaamaan sekä määrällisesti, laadullisesti, ajallisesti että maantieteellisesti, sitä parempi tuottajahinta viljasta pystytään maksamaan.

Sopimustoiminnan tärkein arvo on siinä, että meillä toimijoilla on parempi käsitys siitä, mitä sopimusviljelijämme viljelevät, milloin ovat valmiita satonsa myymään ja millainen sato on laadultaan.

Tämän tiedon avulla ohjataan viljavirtoja, uskalletaan tarttua hintapiikkeihin ja pidetään viljavarastot vastaanottokykyisinä. Toki sillä pyritään ohjaamaan myös viljelyä markkinan tarpeiden suuntaan. Sopimusten avulla teollisuus saa paremmin prosesseihinsa sopivaa raaka-ainetta, viljelijä saa tietoa markkinoista, hinnoista ja menekistä ja kauppa saa palveltua mahdollisimman hyvin molemmat asiakkaansa, niin teollisuuden kuin viljelijätkin. Viljelysopimustoiminta on koko viljaketjun hyödyksi ja eduksi.

Viljelysopimuksen teko ensi kaudelle on hyvä päätös!