Öljykasvit - 2016 viisas valinta

15.04.2016 | Juho Urkko | Öljykasvi, Clearfield

Juho Urkko

Juho Urkko Tuoteryhmäpäällikkö, Viljelyohjelma juho.urkko@lantmannenagro.fi | @JUrkko

Työssäni Lantmännen Agrossa vastaan Viljelyohjelman kehittämisestä siementen, lannoitteiden ja viljelymenetelmien osalta. Käytännön kokemusta karttuu viljelyksiltä kotitilalta Pirkanmaalta, jossa viljelemme syys- ja kevätviljoja sekä öljykasveja. Mielenkiinnon kohteina viljelyn kehittämisen lisäksi ovat metsä ja metsästys.

Öljykasvi on erinomainen viljelyvalinta tänä vuonna, sillä sadolle on taattu kysyntä, eikä kotimaan tuotanto riitä kattamaan teollisuuden tarvetta. Lisäksi öljykasvien hintasuhde vehnään verrattuna on hyvä, viimeaikojen hintataso on ylittänyt 350€/tn. Tätä hintaa nostaa vielä laatuhinnoittelu öljy- ja valkuaishinnoittelun sekä puhtauden ollessa hyvällä tasolla.

Alustavien tietojen mukaan moni onkin valitsemassa öljykasvit – tämä selviää Vilja-alan yhteistyöryhmän viljelijäkyselystä. Vaikka arvioidut alat toteutuisivatkin, emme tästä huolimatta öljykasvien osalta joudu ylitarjontatilanteeseen.

Öljykasvien esikasviarvo on myös erinomainen. Ne pienentävät tautipainetta viljakierron osana sekä esikasviarvo on erinomaisen hyvä. Lisäksi Clearfield-menetelmää käyttämällä on myös todella mahdollista puhdistaa peltoa rikkakasveista.

 

 

 

PRA-tekijä kuvaa proteiinittoman ja rasvattoman aineen osuutta sadossa. DK 7130 CL on ollut erityisen hyvä – niin kuin rypsi ja rapsi yleensä. Perushinnan laatuvaatimus on arvo väliltä 38-40%. 38% alittavasta arvosta maksetaan laatulisää.
   
Lehtivihreäpitoisuus kuvaa kasvuajan ohella sadon tuleentumista ja lajikkeen aikaisuutta. DK 7130 CL on alittanut jopa aikaisena tunnetun Trapperin ja myös vuonna 2015 lehtivihreäpitoisuus alitti selvästi muut rapsilajikkeet sekä täytti teollisuuden laatuvaatimukset.
   


Clearfield-menetelmällä saadaan aidosti puhdasta satoa. Mildolan käyttämän seulontakokeen tulosten perusteella Clearfield-menetelmällä tuotettu sato on puhtaampaa kuin rypsi tai rapsi keskimäärin. Clearfield-menetelmällä torjut myös ongelmarikat, kuten pillikkeen sekä muut ristikukkaiset rikkakasvit, joita perinteisellä menetelmällä ei pystytä torjumaan.
   
Hauholla tehdyssä viljelyohjelmakokeessa saavutettiin sadonlisää 10% / yli 300kg käyttämällä viljelyohjelman suositusta verrattuna minimikäsittelyyn. Minimikäsittely tarkoittaa rikkatorjuntaa joka lajikkeelle on käytettävissä. Viljelyohjelmakäsittelyssä lisättiin YaraVita Brassitrel Pro hivenlehtilannoite sekä Juventus –tautiaine jo rikkaruiskutuksen aikaan.
   


Juventus-käsittely samassa kokeessa lyhensi kortta merkittävästi ja vähensi havaittua lakoa. Pääverson jäädessä lyhemmäksi myös sivuversot saavat tilaa kehittyä. Myös pääversosta kehittyy huomattavasti vahvempi ja lako vähenee.

 

Öljykasvinviljelyssä meillä on runsaasti saavutettavaa. Siementä meiltä on vielä hyvin saatavilla päälajikkeistamme – kuten Aurea CL ja Petita rypseistä sekä DK 7130 CL, Majong ja Tamarin rapseista. Tervetuloa kaupalle tekemään suunnitelma asiantuntevan myyjämme kanssa!