Nyt Josilacit myös ensi kaudelle

29.07.2016 | Tiina Sirkjärvi | Karjatilaohjelma, Rehunsäilöntäaine

Tiina Sirkjärvi

Tiina Sirkjärvi Tuotepäällikkö, Karjatilaohjelma tiina.sirkjarvi@lantmannenagro.fi | @tiina_sirkjarvi

Olen vuoden Keskossa työskennellyt kotieläinten ravitsemustieteilijä. Työnkuvaani kuuluu rehujen ja säilöntäaineiden tuotepaletti sekä karjatilaohjelman kehittäminen. Kotimainen ruoka ja ruoan alkutuotanto ovat lähellä sydäntäni.

Seuraavan kauden Josilacin ennakkomyynti on käynnistynyt. Ennakkoon ostetuilla säilöntäaineilla säästää säilöntäainekustannuksissa, joten nyt on hyvä aika kysyä tarjousta kaupaltasi. Hyvin tehdyllä säilönnällä voidaan vähentää rehun hävikkiä ja edistää eläinten syöntiä ja tuotantoa. Markkinoilla on monenlaisia säilöntäaineita eikä aina ole selviö, minkä säilöntäaineista valitsee. Oli säilöntäaine mikä tahansa, pidä hyvän säilönnän perusteet mielessä aina rehua tehdessäsi.

Rehun säilönnässä perusasiat hygieenisyys, happamuus ja hapettomuus ovat avainasemassa laadukkaan rehun tuotannossa. Hygieenisyys varmistetaan riittävän pitkällä sänkikorkeudella (8 – 10 cm) ja peltojen tasaisuudella, jolloin mullan mukana tulevat virhekäymisbakteerit eivät pääse vaikuttamaan rehukäymiseen. Hapettomuus on otettava huomioon siilon tiivistysvaiheessa, paalin käärinnässä ja huolellisessa peittelyssä ja painotuksessa. Pullonkaulana siilorehun säilönnässä on riittävä tiivistäminen. Mitä kuivempaa rehu on, sen vaikeammaksi tiivistäminen muodostuu ja sitä pidempään rehua täytyy tallata. Happamuus varmistetaan tehokkaalla säilöntäaineella, jolloin on tärkeää huolehtia riittävästä ja tasaisesta säilöntäaineen annostelusta.

Säilörehun säilöntä perustuu tehokkaaseen pH:n laskuun. Riittävä happamuus estää energiahävikkiä ja valkuaisen hajoamista. Mitä kosteampaa rehu on, sitä alempi on myös laadukkaan rehun pH-vaatimus. Tehokkain pH:n alentajahappo markkinoilla on muurahaishappo. Mestarin vahva on happosäilöntäaineista markkinoiden ”reippain”, sillä sen muurahaishappopitoisuus on 77,5 % eikä se sisällä pH:n alennustehoa vähentäviä aineita. Lisäksi Mestarin vahvan 3 %:n propionihappolisä estää hiivojen ja homeiden kasvua mm. siilon reuna-alueilla.

Kun rehu on kuivempaa, tarvitaan propionihappoa jälkilämpenemisen sekä hiivojen ja homeiden kasvun ehkäisyyn. Tällöin vaihtoehtona on AIV Ässä tai BASF:n säilöntäliuos Lupro Cid Na. Molemmat sisältävät runsaasti propionihappoa. Lisäksi lehmä saa huomattavan osan päivittäisestä natriumin saannista Lupro Cid Na säilöntäainelisäyksen ansiosta (lähes 20 g natriumia, jos lehmä syö 35 kg tuorekiloa päivässä).

Biologisten säilöntäaineiden etuina on käyttöturvallisuus, helppous sekä halvempi tonnikustannus. Biologisten säilöntäaineiden maitohappobakteerit tuottavat rehun sokerista pH:ta alentavaa maitohappoa. Josilac on biologinen säilöntäaine, jonka teho on useissa tutkimuksissa todettu. Siksi sillä on saksalaisen viljelijäjärjestö DLG:n sertifikaatti. Josilac classic sisältää maitohappobakteereita, jotka tuottavat puhtaasti tehokasta maitohapon tuottajaa. Josilac classicin sisältämä entsyymi myös tehostaa maitohappobakteerien toimintaa. Josilac grass on taloudellinen vaihtoehto rehuntekoon, sillä sen riittävyys on kaksinkertainen classiciin verrattuna. Josilac grassin tehon varmistavat useat eri maitohappobakteerit.

Pintarehuun ja kuivempaan rehuun tarvitaan usein jälkilämpenemisen tai hiivojen ja homeiden kasvun estoa. Tähän tarkoitukseen on Josilac ferm. Josilac ferm sisältää maitohappobakteereita, jotka tuottavat maitohapon lisäksi etikkahappoa. Josilac combi on sekoitus pH:n tehokasta alentajaa ja jälkilämpenemisen estäjää. Mitä kuivempaa rehu on, sitä enemmän sen säilöntä perustuu kuivuuteen kuin pH:n alentumiseen. Kuivemmalla rehulla hiivojen ja homeiden kasvua estävien yhdisteiden merkitys kasvaa. Josilac classic ja grass –säilöntäaineita suositellaan 40 % kuiva-aineeseen saakka, Josilac combia 45 % kuiva-aineeseen ja Josilac fermiä jopa 60 % kuiva-aineeseen saakka. Josilac fermiä voi myös tarvittaessa sekoittaa Josilac classicin sekaan, mikäli sää on niin helteinen että esikuivattu rehu tuppaa kuivumaan liikaa.

Tiivistettynä siis:

Laita haastavalla säällä happoa ja käytä yleisesti biologisista säilöntäaineista parasta pH:n alentajaa (Josilac classic ja Josilac grass). Käytä siilon pääliosissa ja kuivemmalla rehulla hiivojen ja homeiden kasvua ehkäisevää Josilac fermiä, Josilac combia tai propionihappopitoista happosäilöntäainetta (esim. Lupro Cid Na tai AIV Ässä). Tervetuloa lähimpään K-maatalouteen säilöntäainekaupoille.

Josilac säilöntäainekilpailu 2015

Onnittelut vielä kerran Josilac säilöntäainekilpailun voittajille. Voittajaksi valittiin Arto Myllylä, jonka rehun säilöntälaatuarvosanana oli täysi kymppi. Arto Myllylä käytti Josilac classiccia valmistajan suositusmäärän mukaan, eli 6 g tonnille rehua. Korjuumenetelmänä oli pyöröpaalaus combipaalaimella. Myllylällä on 26 lypsävän karja Pyhännällä. Toinen sija tuli Jussi Hannukselalle. Hannukselalla on 200 naudan lihakarjatila Horonkylällä. Hannuksela korjasi rehua noukinvaunulla aumaan. Kolmanneksi valittiin jo aiemmista Josilac –kisoista tuttu Risto Pellikka, jolla on Josilacista kokemusta jo yli kymmenen vuoden ajalta.