Onpa mukava kuulla, ettei kaikilla sentään mene huonosti!

02.08.2016 | Juho Urkko | Kotimaisuus, Maaseudun Tulevaisuus

Juho Urkko

Juho Urkko Tuoteryhmäpäällikkö, Viljelyohjelma juho.urkko@lantmannenagro.fi | @JUrkko

Työssäni Lantmännen Agrossa vastaan Viljelyohjelman kehittämisestä siementen, lannoitteiden ja viljelymenetelmien osalta. Käytännön kokemusta karttuu viljelyksiltä kotitilalta Pirkanmaalta, jossa viljelemme syys- ja kevätviljoja sekä öljykasveja. Mielenkiinnon kohteina viljelyn kehittämisen lisäksi ovat metsä ja metsästys.

Suomalaista maanviljelijää, eikä suomalaisia ylipäätään tunneta leveistä puheista ja kerskuvasta elämäntyylistä. Sen sijaan vuosien, kymmenten ja satojen saatossa olemme oppineet elämään nöyrästi, turhaan onnistumisista mekkaloimatta. Luterilainen ja työtä arvostava, nöyrä kulttuuri on imetty jo äidinmaidossa. Älä pidä turhaa meteliä, niin on opetettu.

Maatalouden ahdingosta saa lukea tuon tuosta. Kuten aiemmin Nordeassa maatalousekonomistina työskennellyt Timo Jaakkola vitsinomaisesti totesi, jos aamulla tuntuu hyvälle, niin kyllä se ohi menee kun puoli tuntia lukee Maaseudun tulevaisuutta. Ehkä olisi aika ottaa myös toisesta vanhasta sananparresta vaarin – Kuka kissan hännän nostaa, jos ei kissa itse. Meillä on maaseudulla todellisia menestyjiä ja menestystarinoita ketjun joka portaassa. Ollaan rohkeita ja annetaan kuulua.

Edellisviikolla osuin ProRukiin järjestämään tilaisuuteen, jossa isäntä Mikko Mäki-Latvala kertoi heillä viljeltävien peltojen kasvukunnosta ja satotasoista. Etenkin edellisvuotinen huipputulos 9320 kg/ha SU Allawi ruista oli vakuuttava. Myös koko tilan keskisato asettui 8172kg/ha tuntumaan, joka on yli kaksinkertainen sato maamme keskisatoon verrattuna. Todettakoon, etteivät kasvustot tänäkään vuonna huonoilta näyttäneet, kukin tehkööt johtopäätöksensä kuvien SU Satellite kasvustosta.

Samaisessa tilaisuudessa oli mukana Kyrö Distilleryn Mikko Heinilä. ”Perustettihin poikien kanssa tislaamo” – niin helppoa se on. Kahdessa vuodessa yritys nousi luokassaan isoksi toimijaksi ja tavoitteena 2022 olla maailman suurin ruistisleen valmistaja. Ei huonompi tavoite yrittäjille, jotka aloittivat liiketoiminnan vasta 2014. Pohjanmaalta nuokin, Isoosta kyröstä, siinä lienee syy. On onnistumisia maaseudulla muitakin. Näistä vain muutamia mainitakseni Jymy–luomujäätelöt, nyhtökaura ja Huttulan kukko. Onpa varsin perinteinen einesvalmistaja – Saarioinen – sekin aikanaan ollut hyvin start-up-henkinen kartano, jossa on kehitelty kaikkea kurpitsapikkelsistä tupakkaan, kalankasvatukseen, broilereihin ja maksalaatikkoon.

Mitä tällä siis tahdon sanoa? Maaseutu on täynnä mahdollisuuksia, meidän vain pitää löytää omamme ja tuoda ne rohkeasti esiin. Ei kynttilää tarvitse pitää vakan alla ja hävetä hyviä ideoita, vaan avoimella yhteistyöllä ja jakamisella saamme hyvinvointia kaikille. Nämä muutamat esimerkit eivät mikroyrityksinä pysty makrotalouden suuntaa kääntämään, mutta toivottavasti ne innoittavat asiasta kiinnostuneita seuraamaan ja kokeilemaan jotain uutta.

Myös maalit on hyvä asettaa tarpeeksi pitkälle. Nyhtökaura tarjoaa vaihtoehdon lihaproteiinille. Jymyjäätelöt pääsivät viimeksi suuren brittiläisen kauppaketjun valikoimiin ja Finnairin ykkösluokkaan. Kyrö Distilleryn giniä siemailee – kuka muukaan – kuin James Bondinakin tunnettu Daniel Craig.

Loppuun onkin hyvä todeta, kuten eräs isäntä kyseisessä ruisillassa – ”Onpa mukava kuulla, ettei kaikilla sentään ole asiat huonosti!” Se on sitä pohjalaista uhoa ja rohkeutta, jota tässä ehkä rahtunen tarvittaisiin, itse meistä kukin.