Maatalouden kriisi - vai jotain muuta?

28.06.2016 | Juho Urkko | Tuottaja, Viljelyohjelma

Juho Urkko

Juho Urkko Tuoteryhmäpäällikkö, Viljelyohjelma juho.urkko@lantmannenagro.fi | @JUrkko

Työssäni Lantmännen Agrossa vastaan Viljelyohjelman kehittämisestä siementen, lannoitteiden ja viljelymenetelmien osalta. Käytännön kokemusta karttuu viljelyksiltä kotitilalta Pirkanmaalta, jossa viljelemme syys- ja kevätviljoja sekä öljykasveja. Mielenkiinnon kohteina viljelyn kehittämisen lisäksi ovat metsä ja metsästys.

Suomalaisen maatalouden vaikeaa tilannetta ei kukaan kiistä, ja yhteinen konsensus eri osapuolten väliltä löytynee. ”Jottai tarttis tehrä”, voidaan todeta. Paljon puhuttua kriisitukipakettia ei kuitenkaan saada nopeasti – jos lainkaan, ja parhaimmillaankin sen vaikutukset koskettavat vain osaa tiloista. Katse on suunnattava asioihin, joihin voimme vielä vaikuttaa, ja joiden tuloksia saamme tarkastella jo tänä vuonna.

Viljelijä, tuotanto ja näihin liittyvät valinnat eivät ole vain ajopuu meressä, vaan tuloksiin on mahdollinen vaikuttaa myös kasvukauden aikaisilla valinnoilla. Näiden valintojen tärkeyden huomasi hyvin vieraillessamme DLG Feldtage –näyttelyssä Saksassa.

Useimmissa ammattinäyttelyissä, joissa olen Suomessa ollut mukana, pääpaino on koneissa. Siemen, lajike, lannoitus ja kasvinsuojelu ovat mukana jossain sivussa – kuin kotivävy maatalossa konsanaan. Saksan näyttelyssä tämä jako oli aivan päinvastainen erilaisten viljelymenetelmien ja tuotantopanosten täyttäessä näyttelykenttä. Tuotannon kannattavuuteen vaikuttaa oleellisesti se, mitä tehdään, ja millä keinoin saadaan laadullisesti hyvä ja suuri sato. 

Kasvustoille on nyt tehty suuri osa rikkaruiskutuksia, mutta taudintorjunnat, hivenruiskutukset ja lisälannoitukset on vielä tehtävissä. Viljamarkkinoilla rehuvehnää riittää, joten etenkin myllykelpoisen vehnän valkuaiseen tulee kiinnittää huomiota. Laadukkaalle mallasohralle on kysyntää – ja rehutehtaatkin maksavat paremmin painavasta kuin kevyestä ohrasta.

Nyt on siis hyvä aika vielä tehdä viimeisiä valintoja. Tähänastinen kasvukauden eteneminen on ollut jopa 10vrk aiempaa edellä, kuten Viljelyohjelman kasvuasteseuranta ja Maaseudun Tulevaisuuden teettämä tutkimus osoittavat. Edellytykset aikaiselle satokaudelle ovat olemassa. Taudintorjunta varmistaa sadon laadun, oli kyseessä sitten elintarvike- tai rehuvilja. Tähän uutena vaihtoehtona olemme tuoneet markkinoille Siltra XPRO tuotteen jo olemassa olevien rinnalle. Lisälannoituksella voi vaikuttaa vielä sadon määrään ja laatuun käyttämällä tukiehtojen salliman rajoissa mm. YaraBela Sulfania typpi- ja rikkilannoitusmäärän nostoon

Asiantuntijamme tapaat seuraavan kerran OKRA 2016 maatalousnäyttelyssä. Tervetuloa osastollemme nauttimaan muki virvoketta ja keskustelemaan viljelyasioista kanssamme!